Orange juice: basic beverage isn't so simple
Canadians consume far less orange juice than beer or soft drinks, but among fruit juices, the squeezed citrus is king. Average annual OJ intake totals about 12.5 litres — twice as much as apple juice, though six times less than lager.
Among younger children, juice is still the beverage of choice after milk and water. Toddlers aged one through eight imbibe more fruit juice than pop or artificial "fruit drinks," according to Statistics Canada, although the numbers flip once kids reach 14.
But before dispensing a box a day of OJ into your or your child's lunch box, consider that the ubiquitous drink, while generally healthy, has a lot more to it than you might think.
What's in it: orange juice
The basic blends come in two forms: frozen concentrated orange juice, dominated by Coca-Cola's Minute Maid brand, and not-from-concentrate juice, led by rival PepsiCo's Tropicana label. The former, in its most rudimentary incarnation, contains only filtered water and concentrated orange juice. Tropicana trims it down even more, boasting "100 per cent fresh-picked oranges — nothing added, nothing taken away."
Such claims amount to semantic chicanery, according to Alissa Hamilton, a lawyer, food policy expert and author of Squeezed: What You Don't Know About Orange Juice. "A product such as not-from-concentrate, which is marketed as a higher-quality, fresher product than, say, from concentrate, is a heavily processed product," Hamilton told CBC News in an interview last year.
It works like this: Once the juice is pressed from the fruit, it's pasteurized, whether it's destined for concentrate or a carton of "fresh-picked." Juice for concentrate is then heated in an evaporator that boils off much of its water but also burns away bitter oils from the orange peels, oils that can contain pesticides and degrade the juice's taste. So-called "fresh" juice, however, has to have those oils removed mechanically. It also has much of its oxygen stripped in a process called deaeration. This is to prevent spoiling because the juice will spend up to a year in million-gallon vats before it's packaged, sold and consumed.
"When you strip the juice of oxygen, you also strip it of flavour-providing chemicals, natural chemicals to the orange juice, so the juice companies then hire flavour and fragrance companies — the same ones that make high-end perfumes and colognes — to manufacture flavour packs to put back into the juice to make it taste fresh," Hamilton said. Without the flavour packs, the juice "would taste like sugar water, essentially," she added.
The flavour packs are made by taking the oils and other substances lost during processing, breaking them down into their component chemicals, then reassembling them in trademark combinations that get reinserted into the juice. As a result, North American orange juice has higher-than-natural concentrations of ethyl butyrate, Hamilton said, because beverage producers have discovered consumers associate its smell with that of fresh oranges. Other chemicals — various esters and aldehydes — have also been found to be important to orange juice's aroma, and their levels are manipulated to try to redress the effects of pasteurization.
http://www.cbc.ca/news/canada/story/2010/09/08/f-whats-in-it-orange-juice.html
Даже свежевыдавленный и тут же употребленный сок не является здоровой пищей. Максимум один стакан в день. Содержащиеся кислоты в соках вымывают из организма необходимые для полноценного функционирования минералы.
Любые продукты перед консервированием надо каким то образом дезинфицировать, соки не исключение, естественно химический состав нарушается. Так что пьем родниковую воду или компот.
Мои дети таки пьют ту самую тропикану, хотя тоже знают из чего она на самом деле сделана, ну не кому у меня бадьи компотов наваривать.
По мере возможности я помимо просветительных бесед ограничиваю количество употребляемого сока (например "забываю" во время восполнить запасы). Компот таки делаю в таких случаях, то есть любой фруктовый-цветочный чай завариваю, добавляю цахер, (ужас, ага), выдаю на стол детишкам.
Просто фрукты именно полезные, а не сок. Не надо просто последним злоупотреблять.
Танцы видимо до сих пор под впечатлением ходит, что сок не полезен как это принято считать:) А вообще грусно, на детскои площадке ВСЕ детки с коробочками сока:(
Просто знакомый повесил сегодня статью в фейсбуке, интересно описаны процессы производства. Я, помню, когда-то гуглила, и не могла толкового материала найти.
Мне не очень актуально, я второй год соки не покупаю. Изредка только, как баловство.
Между прочим, причина номер один ожирения - ето жидкие калории -сладкие напитки, что включает и соки тоже.
И от сока - тоже. И главное привычки появляются - потреблять сладкие напитки как воду, а это уже совсем не айс.
Поэтому предпочитаю давать детям тарелку фруктов и бутылку воды. Соки это вообще гадость по большому счету. Мы дома называем такую категорию продуктов "злачности":) Употребляем очень редко.
как все сложно, не знаеш что есть, что пить.
Куплю видимо домик, нет выхода, буду сажать помидоры, огурцы, картошку. Но вот свиней не будем разводить! Заведем коня, будем кататься по очереди!
Ну еще "на родине" было известно - в кругах, которые ХОТЕЛИ знать, что фруктовые соки - это не есть "абсолютно полезная пища". Потому что это НЕ естественно для человеческого организма. Фрукты - да (и то в ограниченных количествах), а соки - нет. Их стали массово производить и пить всего каких-то лет 50 назад.
Потому там а) слишком много сахара, даже в тех, что без добьавления. б) слишком мало или нет клетчатки, которая помогает "задерживать" полезные вещества и "фильтровать" вредные (те же кислоты) в) поскольку это напиток, то организмом как "еда" не регистрируется (так же как и ругие сладкие напитки), потому не вызывает чувства насыщения, потому получсется "пустые" калории - в стакане сока примерно столько же калорий, сколько в куске хлеба и в 2 раза больше, чем в цельном фрукте: яблоке или апельсине.
так что вот кагбе да: это не питье вместо воды, это лакомство и больше одного-двух НЕБОЛЬШИХ стаканов в день нежелательно.
В том то и дело что знают только кто хочет знать, но к сожалению мнение большинства шодится с мнением Боннички.